Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Λιγότερο Ισλάμ σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η απόφαση των Ελβετών να απαγορεύσουν την ανέγερση νέων μιναρέδων στη χώρα τους φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της παρουσίας του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Αλυσιδωτή αντίδραση

Υπάρχει μια σειρά από χώρες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων αισθάνεται να καταπιέζεται από τη μαζική παρουσία μουσουλμάνων. Παρατηρούνται αρνητικές αντιδράσεις, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, στην Ελβετία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η αντίδραση στην παρουσία του Ισλάμ στην Ευρώπη έχει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αίτια. Με την οικονομική και κοινωνική κρίση να θέτει σε δοκιμασία τα οικογενειακά οικονομικά των Ευρωπαίων και την κοινωνική συνοχή, πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να ελεγχθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα που καταλήγουν στην ενίσχυση των μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές χώρες. Άλλοι προέρχονται από τις πρώην γαλλικές αποικίες της Βόρειας Αφρικής, άλλοι περνάνε στην Ε.Ε. μέσω Τουρκίας, προερχόμενοι από τα βάθη της Ασίας, ενώ πληθαίνουν και εκείνοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από ανθρωπιστικές καταστροφές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρες της ανατολικής Αφρικής και βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή αντίθεση στην ενίσχυση της παρουσίας των μουσουλμάνων και του Ισλάμ δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη πραγματοποίηση της ένταξης θα οδηγούσε σε μία πολιτισμική κρίση ταυτότητας της Ε.Ε. και θα είχε φοβερές συνέπειες στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, ιδιαίτερα σε βάρος των μη προνομιούχων.

Ίσα δικαιώματα

Στην Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση για το Ισλάμ και την Τουρκία έχει «καπελωθεί» από τα πολιτικά στελέχη και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που υποστηρίζουν μια νεοταξική προσαρμογή στην ευρύτερη περιοχή μας. Λένε «ναι» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., για να γίνει η τελευταία μια απέραντη αγορά χωρίς πολιτική και κοινωνική συνοχή και για να εγκαταλείψει οριστικά τη φιλοδοξία να ανταγωνιστεί σε πολιτικό, στρατιωτικό επίπεδο τις ΗΠΑ.

Η χώρα μας έχει μείνει τραγικά πίσω εξαιτίας των συνεπειών της τουρκοκρατίας, πιέζεται, εάν δεν απειλείται, από τη γειτονική χώρα, υφίσταται τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά ρεύματα, που στηρίζονται στην ασύδοτη κερδοσκοπία του τουρκικού κράτους και παρακράτους, και συνδυάζει τη βαθιά οικονομική κρίση με την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να ζητήσουμε το δραστικό περιορισμό της παρουσίας των μουσουλμάνων και του Ισλάμ στην Ελλάδα, με παράλληλη αναγνώριση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων τους. Εάν δεν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε λίγα χρόνια με μία φοβερή κοινωνική, πολιτισμική αναταραχή, που θα οφείλεται σε εντυπωσιακές διεθνείς ανακατατάξεις και στα δικά μας λάθη και παραλείψεις.

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=71315

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου