Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Το παράδειγμα του Κατάκολου και η λογική του ΠΑΜΕ


Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης


Κατάκολο εναντίον ΠΑΜΕ. Δύο λογικές, δύο νοοτροπίες, δύο αντιλήψεις διαφορετικές. Εκ διαμέτρου αντίθετες θα λέγαμε. Οι πούροι επαναστάτες του ΠΑΜΕ θα χαρακτηρίσουν υποταγμένους, ενδεχομένως και αντιδραστικούς τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του Κατάκολου που υποδέχτηκαν με λουλούδια και γιορτές 7.000 τουρίστες.

Οι δεύτεροι (δεν είναι μεγαλοξενοδόχοι, ούτε καπιταλιστές) βλέπουν ότι οι κρουαζιέρες που έχουν στο πρόγραμμά τους την Αρχαία Ολυμπία αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος και φροντίζουν με σωστές ενέργειες που παραπέμπουν στον Ξένιο Δία και την παράδοση της φιλοξενίας να διευρύνουν τον αριθμό των επισκεπτών. Οι κάτοικοι του Κατάκολου αντιλαμβάνονται ότι στον σημερινό κόσμο, με την παγκοσμιοποίηση και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μπορείς να αξιοποιήσεις τον πλούτο που διαθέτεις (πολιτιστική κληρονομιά) και να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας και εισοδήματα.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι με τις καταλήψεις λιμανιών και πλοίων δεν πλήττουν μόνο τους μεγαλοξενοδόχους, αλλά πολύ περισσότερο τους επαγγελματίες και τους μικροεπιχειρηματίες που έχουν καταστήματα αναμνηστικών, εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Οι κάτοικοι του Κατάκολου συνειδητοποιούν ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία και σπεύδουν όχι μόνο να την αξιοποιήσουν, αλλά και να τη βελτιώσουν με τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βλέπουν μόνο τα στενά συμφέροντα μιας συντεχνίας και τα αντιπαραθέτουν στα συμφέροντα δεκάδων χιλιάδων επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων.

Το παράδειγμα του Κατάκολου είναι αποκαλυπτικό. Πολίτες, αλλά πρωτίστως κυβέρνηση, κόμματα, συνδικάτα και λοιποί φορείς οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο τουρισμός είναι το μέλλον της οικονομίας και της χώρας. Μαζί με τη ναυτιλία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι τομείς που λόγω συγκριτικών πλεονεκτημάτων μπορούν να βγάλουν την οικονομία από την κρίση και να διασφαλίσουν ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11827&subid=2&pubid=19788948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου