Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Το 85% των Ελλήνων διαφωνούν με τη ρύθμιση για τους λαθρομετανάστες

Δυνατό «όχι» από τους πολίτες

Καθαρό και δυνατό «όχι» λένε οι πολίτες στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση παραχώρηση με συνοπτικές διαδικασίες της ελληνικής ιθαγένειας σε περίπου 250.000 μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Ο υπερβολικός αριθμός μεταναστών που έχουν περάσει λαθραία στη χώρα, η έλλειψη απασχόλησης, η αύξηση της εγκληματικότητας και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σε μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας και της Περιφέρειας προκαλούν τα αρνητικά ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Πολύ περισσότερο τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει να δώσει σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες δικαίωμα ψήφου για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της «Alco» που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν απορρίπτει την ιδέα να παραχωρηθεί ιθαγένεια στους μετανάστες, αλλά ζητά αυστηρή διαδικασία. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν πρέπει να δίνεται ιθαγένεια στους μετανάστες και εάν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις, το 24,2% απαντά «όχι», το 61,1% απαντά «ναι, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις» και μόνο το 9,6% «ναι, με χαλαρές προϋποθέσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πλέον αυστηροί στο θέμα των προϋποθέσεων είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 67%), ενώ «όχι» ανεξαρτήτως προϋποθέσεων λένε οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (ποσοστό 30%).

Σε κάθε περίπτωση, η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 52%) ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ιθαγένειας, ενώ το 38,5% διαφωνεί. Οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (ποσοστό 59,2%) και ακολουθούν του ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 46,2%).

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ μέσω Iντερνετ του σχεδίου νόμου για την αθρόα πολιτογράφηση αλλοδαπών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα έληξε με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για την «εύκολη» ιθαγένεια, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Παρά την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρξει ανατροπή των αρνητικών σχολίων και απόψεων στο opengov.gr, 7 στους 10 πολίτες κατέθεσαν δημόσια την αντίθεσή τους στο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση να προχωρήσει σε «διευκρινιστικές» δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας ξενοφοβικούς και μισαλλόδοξους τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση!

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Κρητικός χαρακτήρισε πρόχειρο το σχέδιο νόμου. Mάλιστα τόνισε ότι υπάρχουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που διαφωνούν κάθετα αλλά δεν τολμούν να δηλώσουν δημόσια την άποψή τους. «Το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει εθνικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τις οποίες θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως η κυβέρνηση. Τα μεγάλα ζητήματα αντιμετωπίζονται ύστερα από βαθιά περίσκεψη, μακρά διαβούλευση και όχι με προχειρότητα. Δεν μπορεί να επηρεαζόμαστε από συγκεκριμένες περιπτώσεις που πράγματι έχουν την ηθική τους πλευρά με την ανθρωπιστική διάσταση. Πιστεύω πως διαφωνούν πάρα πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εκφράζονται δημόσια και αυτό είναι το περίεργο. Είμαι βέβαιος πως η πλειοψηφία του λαού που στήριξε στις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης. Να αφήσουμε τους αφορισμούς που χρησιμοποιούν τεχνηέντως ορισμένοι βαπτίζοντας "ρατσιστές" όσους διαφωνούν με τον κ. Ραγκούση. Είναι απαράδεκτο να χρεώνεται ο όρος αυτός σε όσους είναι αντίθετοι, τη στιγμή που η κοινή γνώμη έχει επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου, όπως εκφράστηκε μέσω της δημόσιας διαβούλευσης στο Ιντερνετ», δήλωσε ο κ. Κρητικός.

«Θυμίζει νόμο της Τουρκοκρατίας», επεσήμανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, που ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να ψάξει τα… οθωμανικά κιτάπια. «Ο νόμος που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ είναι πιστό αντίγραφο νόμου του 1869 της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας περί πολιτών, ιθαγένειας και υπηκοότητας. Ας ενημερωθεί ο κ. Ραγκούσης από τα οθωμανικά κιτάπια. Ο νόμος που ετοιμάζουν προς ψήφιση είναι ρατσιστικός και ελληνοφοβικός. Ρατσιστικός γιατί στερεί ρατσιστικά το δικαίωμα από τον λαό να αποφασίσει με δημοψήφισμα και ελληνοφοβικός γιατί φοβάται η κυβέρνηση να φέρει ενώπιον του λαού τον νόμο με δημοψήφισμα, καθώς γνωρίζει πως θα βρει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία. Το δημοψήφισμα είναι η υπέρτατη αρχή της δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα η a la carte δημοκράτες και προοδευτικοί μπορούν να λένε ό,τι θέλουν».

Ξεπερνά τις συμπληγάδες ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ο Σαμαράς

Στην αντεπίθεση ετοιμάζεται να περάσει η Ν.Δ. σχετικά με το θέμα του νομοσχεδίου παραχώρησης ιθαγένειας στους μετανάστες, το οποίο έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση προς δημόσια διαβούλευση. Η Ν.Δ. προς το παρόν δέχεται πιέσεις, αφενός, από την κυβέρνηση που ανέλαβε την πρωτοβουλία με την οποία συμφωνούν αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές και, αφετέρου, από τον ΛΑΟΣ που έσπευσε να τοποθετηθεί αρνητικά και να εκφράσει τα λαϊκά στρώματα, προτείνοντας μάλιστα δημοψήφισμα για το ζήτημα.

Η Ν.Δ. απορρίπτει το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ και είναι αποφασισμένη να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τις σχετικές ρυθμίσεις στο μέλλον αν η κυβέρνηση προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεσή της. Η Ρηγίλλης επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ είναι εμπνευσμένο από την αγγλοσαξονική νομοθεσία, η οποία όμως παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες, καθώς αντιμετωπίζει με ευνοϊκό τρόπο τους μετανάστες που προέρχονται από τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Παράλληλα, με ερωτήσεις του αρμόδιου τομεάρχη κ. Χρήστου Ζώη στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση στοιχεία για το πόσοι μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας και πόσους αφορά το νομοσχέδιο που προωθεί. Οσο για την προσπάθεια του ΛΑΟΣ να την υπερκεράσει με το αίτημα για δημοψήφισμα, επισημαίνει ότι αυτό συνιστά «επαναστατική γυμναστική» και ότι η συλλογή υπογραφών έχει λαϊκίστικη στόχευση, αφού στην Ελλάδα δημοψήφισμα μπορεί να διενεργήσει μόνο η κυβέρνηση. Για τη Ν.Δ. το όριο της πενταετούς νόμιμης παραμονής στη χώρα για την παραχώρηση ιθαγένειας είναι πολύ μικρό και προτείνει δεκαετία. Πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης η Ν.Δ. βλέπει και ψηφοθηρική σκοπιμότητα, καθώς οι ελληνοποιήσεις θα συνδυαστούν με το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές και θα ευνοήσουν τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος.

Το θέμα προκαλεί, όμως, τριβές και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε επικοινωνία του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση.Οσο όμως η Ρηγίλλης δεν ξεκαθαρίζει επισήμως τη θέση της, το θέμα συζητείται μεταξύ των βουλευτών. Ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. πρέπει να εμφανιστεί ως κόμμα του μεσαίου χώρου και να συμφωνήσει με τον κορμό του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα δεν πρέπει να συρθεί στη γραμμή του ΛΑΟΣ. Από την άλλη, υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτό και ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ.

Η παραχώρηση ιθαγένειας στους μετανάστες αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας του κ. Σαμαρά, καθώς άπτεται του ζητήματος της εθνικής ταυτότητας που υπαινικτικά είχε θέσει στην προεκλογική περίοδο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 10/1/2010



http://www.thermopilai.org/content/85-ton-ellenon-diaphonoun-me-te-ruthmise-gia-tous-lathrometanastes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου