Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Μαθήματα διπλωματίας από την Τουρκία

Γιώργος Κύρτσος
14-01-2010

Η Τουρκία είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, που έχει ξεφύγει από τα πλαίσια της παραδοσιακής διπλωματίας και αξιοποιεί με εντυπωσιακό τρόπο τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Ιδιαίτερα στο θέμα της καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, η Τουρκία έχει κερδίσει το μυαλό και την καρδιά του ισλαμικού κόσμου και της διεθνούς κοινής γνώμης. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν καταδικάζει με συνέπεια την αδιάλλακτη πολιτική του Ισραήλ και τις βαρβαρότητες κατά του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού, χωρίς φυσικά να συμπαρατάσσεται με τους εξτρεμιστές που δίνουν μάχη για την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ από το χάρτη.

Η Άγκυρα έχει καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση της στρατηγικής της σημασίας από την Ουάσινγκτον χωρίς να δεσμεύσει την εξωτερική της πολιτική. Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τη γειτονική χώρα, η ηγεσία της εξακολουθεί να παίρνει εντυπωσιακές διπλωματικές πρωτοβουλίες, που ενισχύουν τη διεθνή διαπραγματευτική της θέση.

Στην Ελλάδα περάσαμε μία περίοδο προσαρμογής στις υποδείξεις της Ουάσινγκτον, η οποία έχει φτάσει να μας θεωρεί δεδομένους και γι’ αυτό δεν μας δίνει ιδιαίτερη σημασία. Η νέα κυβέρνηση αναλύει το σύγχρονο κόσμο με μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος απ’ ό,τι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, εξακολουθεί όμως να κινείται σε ένα παραδοσιακό πλαίσιο, το οποίο δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη χώρα μας. Ουσιαστικά έχουμε μετατραπεί σε «γέφυρα» για την προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Άγκυρας και έχουμε παραιτηθεί της άσκησης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει να είναι η μοναδική υπερδύναμη και ο σύγχρονος κόσμος μεταβάλλεται με εντυπωσιακή ταχύτητα.

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=72033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου