Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ο βιασμός της λογικής μας

Το ότι η χώρα μας είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε» και οι πολιτικοί μας άγονται και φέρονται από τον κάθε μαρκουτσοφόρο δημοσιογράφο, είναι γνωστό σε όλους. Αλλά το να βιάζεται η κοινή λογική, παράλληλα με τα δημόσια ταμεία, είναι απαράδεκτο. Ενώ λοιπόν οι πάντες διαμαρτύρονται για τα άδεια κρατικά ταμεία , την διάλυση του ΙΚΑ, και το καταποντισμό των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων, έρχεται το δελτίο «ειδήσεων» τηλεοπτικού καναλιού και καταγγέλλει αυτά ακριβώς, που χρόνια τώρα ζητάει να γίνουν.

Πριν από λίγο, παρακολουθούσα τις ειδήσεις του ΑΛΤΕΡ. Και έφριξα. Με καταγγελτικό λόγο, ο κήνσορας παρουσιαστής του δελτίου, κατακεραύνωνε το «ανάλγητο» κράτος και τους «αναίσθητους» γραφειοκράτες του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, που αρνούνται να υποβάλλουν σε χημειοθεραπεία, 13χρονο κορίτσι που πάσχει από ανίατη ασθένεια. Μέχρι εδώ όλα καλά και όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας σε αυτές του καναλιού. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να ετοιμάσουμε τη πίσσα και να κάψουμε τους υπεύθυνους ζωντανούς! Είμαι μέσα.

Μέχρι που το ρεπορτάζ εκτυλίσσεται, και μένω έκθαμβος ακούγοντας, ότι όλες αυτές οι «εγκληματικές» συμπεριφορές αφορούν στη λογική, λογικότατη άρνηση του νοσοκομείου, να πληρώσει το υπέρογκο ποσό της πολύχρονης θεραπείας που απαιτείται, καθώς τόσο το κορίτσι όσο και ο πατέρας του είναι ανασφάλιστοι αλλοδαποί. Μάλιστα, το κορίτσι το έφερε από την Αλβανία η μητέρα του, μόλις πριν από 2 μήνες, και αφού έμαθε πως το κοριτσάκι έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από λευχαιμία.

Η ανθρώπινη διάσταση του θέματος είναι παραπάνω από τραγική, και η καρδιά μας συμπάσχει απόλυτα. Αλλά από κει και πέρα μπαίνει στη μέση και ο κοινός νους. Αν, βάσει της λογικής του δελτίου, θα έπρεπε οπωσδήποτε να δεχθεί το νοσοκομείο να αναλάβει την πανάκριβη θεραπεία του ανασφάλιστου αλλοδαπού κοριτσιού, τότε προς τι η ανάγκη του να ασφαλιζόμαστε, και να πληρώνουμε εισφορές, κλπ κλπ. Αφού, κατά το κανάλι, όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Ασφαλισμένοι, ανασφάλιστοι, Έλληνες, Αλβανοί, Σομαλοί κλπ.

Δεν ξέρω αν είμαι απάνθρωπος, αλλά θεωρώ υποκριτικές τις καθημερινές καταγγελίες του συγκεκριμένου καναλιού, για τα ασυμμάζευτα ασφαλιστικά ταμεία, και για την ανάγκη νοικοκυρέματος των κρατικών δαπανών, ενώ από την άλλη θα πρέπει να θεραπεύονται και όσοι ανασφάλιστοι αλλοδαποί θεωρούν ότι πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα μόλις αρρωστήσουν. Σε ποια χώρα του κόσμου θα γινόταν δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστου αλλοδαπού, και μάλιστα με καθεστώς τουριστικής βίζας; Μήπως στις ΗΠΑ; Μήπως στην Αλβανία; Δεν νομίζω.

Και αν το κανάλι είχε σαν σκοπό να κινητοποιήσει τα φιλεύσπλαχνα ένστικτα κάποιου ζάπλουτου συμπατριώτη μας, ή να ξεκινήσει κάποια μορφή εράνου, ή να αναλάβει το ίδιο (σαν διαφήμιση) τα έξοδα, έχει καλώς. Όμως όχι. Οι σκληρές καταγγελίες στράφηκαν εναντίον του κράτους αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία παρεμπιπτόντως, λειτούργησε βάσει του νόμου και της λογικής. Εκτός και αν έπρεπε να πληρώσουν τις 200.000 ευρώ, από τη τσέπη τους οι υπάλληλοι του λογιστηρίου του νοσοκομείου. Μόνο αυτό δεν είπε το «δελτίο», ίσως όμως και να το υπονοούσε.

Και πάνω που είπα μέσα μου, εν είδη αστείου, «κοίτα που θα πεταχτεί τώρα κανένας ευεργέτης μεγαλόκαρδος υπουργός να το παίξει προεκλογικά ήρωας, με λεφτά που δεν είναι δικά του…», έγινε και αυτό. Με έκτακτη παρέμβασή του, το υπουργείο Υγείας, δηλώνει πως αναλαμβάνει όλα τα έξοδα, και μάλιστα θα προχωρήσει σε έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι «ανάλγητοι» «σκληρόκαρδοι» αρμόδιοι, που αρνήθηκαν τη θεραπεία στο (ανασφάλιστο) κορίτσι.

Αυτή είναι η Ελλάδα, και αυτά τα ΜΜΕ της. Αλλά ακόμη χειρότερο, αυτοί είναι οι πολιτικοί της. Να τους χαιρόμαστε. Και να μη ξεχνάμε να τους νομιμοποιούμε, ψηφίζοντάς τους κάθε τόσο.

http://www.antinews.gr/?p=15646

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου