Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

«Πληγή» η λαθρομετανάστευση

Αναγνωρίζει για την Ελλάδα ο επίτροπος Ζακ Μπαρό και επισημαίνει κίνδυνο αποσταθεροποίησης

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Καρκαγιαννη

«Πρέπει να ελέγξουμε την αναχώρηση λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ελληνικής Δημοκρατίας εξαιτίας των εντελώς ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών κυμάτων», τόνισε χθες ο επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Ζακ Μπαρό, αναφερόμενος στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα της άφιξης πολύ μεγάλου αριθμού μεταναστών. Θα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε «από την άλλη, υποσχέθηκα οικονομική υποστήριξη και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όχι μόνο αναφορικά με τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά και για να αποτραπεί η αναχώρηση μεταναστών από τα παράλιά της. Δεν μπορούμε άλλο να παραμείνουμε άπραγοι». «Πρέπει να επιτύχουμε σαφέστερο και αυστηρότερο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Επιπλέον θα ενθαρρύνουμε την Αγκυρα να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής και με το Πακιστάν, ενδεχομένως και με άλλες ασιατικές χώρες», κατέληξε ο κ. Μπαρό.

Ο ίδιος παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Οδηγίας περί Μετακίνησης και Εγκατάστασης πολιτών της Ε.Ε. σε άλλη χώρα-μέλος. Δεν πρέπει να λαμβάνονται γενικά μέτρα που να περιορίζουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, διεμήνυσε ο αρμόδιος επίτροπος.

Η εφαρμογή της Οδηγίας

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Επιτροπή είχε υιοθετήσει έκθεση που εξέταζε την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας (2004/38). Το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ότι η μεταφορά (και εφαρμογή) της Οδηγίας στα κράτη-μέλη ήταν απογοητευτική.

Σκοπός των κατευθυντήριων γραμμών είναι να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να δώσουν λύση σε προβλήματα που προκαλούνται από την εφαρμογή της Οδηγίας, χωρίς να αμφισβητείται η βασική αρχή της. «Η ελευθερία να ζει και να εργάζεται κανείς σε άλλη χώρα-μέλος αποτελεί θεμέλιο λίθο της Ε.Ε. Οκτώ εκατομμύρια πολίτες ζουν σε άλλη χώρα-μέλος», είπε ο κ. Μπαρό. Τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Οδηγίας αφορούν την παραμονή ενός πολίτη σε άλλη χώρα όταν δεν έχει επαρκείς χρηματικούς πόρους, την επανένωση οικογενειών όπου μόνο το ένα μέλος είναι πολίτης της Ε.Ε., άρνηση ενός κράτους-μέλους να δεχτεί πολίτη για λόγους δημόσιας ασφάλειας και προβλήματα που δημιουργούνται από «λευκούς γάμους» μεταξύ πολιτών της Ενωσης και τρίτων χωρών.

Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, τόνισε ο κ. Μπαρό. Δεν γίνεται να λαμβάνονται γενικά μέτρα (π.χ. κατά κοινοτήτων ή εθνοτικών ομάδων). Γι' αυτό δεν γίνεται αποδεκτός ο ορισμός ελάχιστου εισοδήματος. Οταν πάλι προβάλλονται λόγοι εθνικής ασφαλείας θα πρέπει να αποδεικνύεται η απειλή κατά της δημόσιας τάξης, κατέληξε ο κ. Μπαρό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100049_03/07/2009_320831

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου